Terveys- ja sosiaalipalveluiden siirryttyä Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän hoidettavaksi kuntien vastuu ennaltaehkäisevästä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä korostuu. Tehtävä on laaja-alainen ja se edellyttää uudenlaista ajattelua sekä poikkihallinnollista yhteistyötä. Kuntien hyvinvointitehtäviin voidaan jatkossa katsoa kuuluvaksi mm. osallisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistaminen sekä asuinympäristöjen viihtyisyyden kehittämiseen liittyvät asiat. Taide ja kulttuuripalvelut soveltuvat hyvin vastaamaan näihin haasteisiin.
Tänä päivänä tunnustetaan yleisesti taiteen ja kulttuurin yhteys ihmisten kokemaan hyvinvointiin. Taide ja kulttuuri voivat olla elimellinen osa jokapäiväistä elinympäristöämme; esim. teoksia julkisissa tiloissa ja julkisivuissa, ohjattua taide- ja kulttuuritoimintaa, omaehtoista harrastamista ja osallistumisen tukemista. Keskeistä on, että ikä, toimintakyky tai varallisuus eivät saa olla esteenä kulttuuritoimintaan osallistumiselle ja hyvälle elämälle.
Jotta taide ja kulttuuri juurtuisivat aidosti osaksi ennaltaehkäiseviä hyvinvointipalveluja tulisi kuntien laatia strategia hyvinvointia ja terveyttä edistävälle taide- ja kulttuuritoiminnalle. Strategiassa tulee määritellä näitä palveluja koskevat toiminnan tavoitteet ja niiden toteutumisen seuranta. Luontevasti strategia olisi osa myös elinympäristöjen kehittämissuunnitelmia sekä laajempaa kuntastrategiaa.
Monipuolinen taide- ja kulttuuritoiminta kunnassa edellyttää onnistuakseen laajaa yhteistyötä.Yhteistyössä tulee huomioida kunnan vapaan sivistystyön, kulttuuritoimen ja taide- ja kulttuurilaitosten lisäksi järjestöt ja yksityisen sektorin toimijat.
Keski-Uudellamaalla, Keusoten toteutumisen jälkeen, kuntien kulttuuri-ja hyvinvointityötä tekevillä on edessään mielenkiintoinen tehtävä uusien toimintamallien luomisessa. Ehkäpä tässäkin tehtävässä kannattaa pitää naapurit kuulolla onnistumisista ja hyvistä oivalluksista.