Kulttuuripolku ja kaikki sen toimintaan ja kehittämiseen vuosien varrella osallistuneet ansaitsevat suuren kiitoksen. Kymmenen vuotta sitten Hyvinkää oli edelläkävijä luodessaan toimintamallin kulttuuripolkutoiminnalle. Sen ansiosta peruskoululaiset ovat päässeet tutustumaan laajasti kaupungin kulttuuripalveluihin. Ja se, jos mikä on varmasti madaltanut kynnystä seuraavaan vierailuun ja edistänyt polkua kulttuurin kuluttajaksi. Tuttuus luo turvallisuutta ja arkipäiväistää ennestään ehkä vieraita asioita ja paikkoja.

Kymmenessä vuodessa innostus kulttuuripolun kaltaiseen toimintaan on levinnyt kautta Suomen ja tätä nykyä lähes joka kunnassa on jonkinlainen kulttuurikasvatussuunnitelma. Hyvä niin, sillä kulttuurilaitosten yhteistyö tukee loistavasti myös perusopetuksen nykyistä opetussuunnitelmaa.

Mutta mikä voisi olla kaupungin seuraava visionäärinen satsaus lapsiin ja nuoriin? Uusi teknologia kiehtoo monia ja meillä on luontainen tarve tietää, miten asiat ja laitteet toimivat. Robotiikka, ohjelmointi, rakentelu ja erilaiset uudet sovellukset kiehtovat lapsia ja nuoria siinä missä aikuisiakin. Itse tekemällä ja rakentelemalla karttuu ymmärrys teknologian perusteista ja ideoita sen soveltamiseksi. Suhde teknologiaan ei tarvitse olla ainoastaan passiivista kuluttajuutta.

Maailmalla perustetaan nyt vauhdilla erilaisia hacklab- ja makerspace-tiloja, joissa kaupunkilaiset voivat – lähinnä vertaisoppimisen keinoin – oppia, suunnitella ja toteuttaa itseään kiinnostavia asioita. Tilasta voi löytyä vaikka puuverstas, metallipaja ja elektroniikan korjaushuone. Yleensä käytössä on 3D-tulostimia, laserleikkureita ja ompelukoneita. Toiminta perustuu tiedon jakamiseen ja yhdessä tekemiseen. Yksinomaan Kataloniassa on päätetty perustaa tämän kaltaiset makerspace-tilat 400:n kirjaston yhteyteen lähivuosien aikana. Tilat ja laitteet ovat vapaasi kaikkien kirjastoasiakkaiden käytössä.

Miten on, voisiko kaupunkilaisten oma avoin ja yhteisöllinen työtila – värkkäilypaja – olla tieteestä, teknologiasta ja digitaalisesta taiteesta kiinnostuneille, seuraavaa kulttuuripolun kaltainen menestystarina?

Minna Hyytiäinen, kulttuuri- ja hyvinvointilautakunnan varapj. (vihr.)