Olemmeko mahdottoman edessä? Kieltämättä tuo lienee monille ensimmäisen ajatus, joka nousi mieleen hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n julkaistessa ilmastoraporttinsa viime viikolla. Kuinka voisimme saada ilmastonmuutoksen torjuntaan mukaan kaikki maat, kun paljon pienimmistäkin asioista sopuun pääseminen on usein kovin hankalaa? Hyvä uutinen kuitenkin on se, että toisin kuin esimerkiksi ydinaseita koskevissa neuvotteluissa, joita käydään yksinomaan valtioiden tasolla, voi jokainen kansalainen omilla teoillaan vaikuttaa ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Ilmastonmuutokseen liittyvät uhat ovat niin valtaisia, että on helpompaa lähteä etsimään suurempia syyllisiä muualta ja nähdä omat teot vähäpätöisinä sekä merkityksettöminä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ilmastonmuutoksen eräiksi syntipukeiksi nostetut Kiina ja Intia tuottavat valtaisan määrän tuotteita meidän länsimaisten kuluttajien markkinoille ja länsimaisten yritysten tilauksesta!

Meillä Suomessa on edistyksellinen peruskoulu ja maailman huippua oleva lukutaito, minkä lisäksi olemme digitalisaation kärkimaita. Meillä on tietoa siitä mitä ilmastolle on tapahtumassa ja miten voimme toimia muutoksen ehkäisemiseksi. Valitettavasti meillä ei ole aikaa jäädä odottamaan, että kehittyvien maiden koulutustaso ja sen myötä kaikkien kansalaisten valistuneisuus globaalien ilmiöiden vaikutuksista vaikuttaisi arjen elintapoihin ja valintoihin. Meidän on toimittava nyt.

Hyvä asia on, että jokainen voin omilla arkisilla valinnoillaan vaikuttaa ilmastonmuutoksen torjuntaan. Pienilläkin teoilla on merkitystä. Esimerkiksi ruokahävikkiä syntyy Suomessa 450 miljoonaa kiloa vuodessa ja 24 kg jokaista suomalaista kohden. Hävikin suuruus vastaa noin 6 prosenttia suomalaisten ostamasta ruuasta ja taloudellisesti puolta miljardia euroa. Ilmastovaikutuksiltaan hävikki vastaa 100 000 auton vuotuisia hiilidioksidipäästöjä. Vastaavanlainen asia on tekstiilijäte, jota me suomalaiset tuotamme vuosittain keskimäärin 13 kg henkeä kohden. Yksinomaan huoltamalla vaatteita ja suorittamalla pieniä korjauksia, voimme pidentää vaatteiden käyttöikää ja vaikutta suoraan syntyvän jätteen määrään.

Moralisoimalla ja syyttelyllä emme pääse pitkälle. Meidän poliitikkojen ja päättäjien tehtävänä on huolehtia laeista, veroista ja päätöksistä, jotka osaltaan turvaavat meille kaikille elinkelpoisen maapallon. Mutta se ei yksin riitä. Ilmastonmuutoksen torjunta tarvitaan meitä kaikkia ja jokaisen antama panos on äärimmäisen arvokas.

Mikä voisi olla sinun pieni ilmastotekosi tänään?

Minna Hyytiäinen, kaupunginvaltuutettu (Vihr.), Hyvinkää
Mikko Vesterinen, kaupunginvaltuutettu (Vihr.), Järvenpää