Kirjallisuuden saatavuus kaikille kansalaisille on panostus kulttuuriseen pääomaan. Suomen kattava ja laadukas kirjastoverkko tukee perustuslaillisia, sivistyksellisiä oikeuksia sekä niiden tasa-arvoista toteutumista.

Hyvä lukutaito mahdollistaa integroitumisen yhteiskuntaan ja turvaa yksilön inhimillisen kasvun ja hyvinvoinnin. Kirjastolla on merkittävä rooli hyvän lukutaidon ylläpitämisessä. Kirjasto voi toimia lukemisen innoittajana ja lukukumppanina elämän eri vaiheissa. Koululaisten kohdalta on sanottava, että Hyvinkäällä erityisesti perusopetuksen kanssa tehtävä Kulttuuripolku yhteistyö ansaitseen ison hatunnoston. Jokainen hyvinkääläinen peruskoululainen tuntee kirjaston rakennuksena ja sen tarjoamat palvelut.

On tärkeää, että myös jatkossa voimme pitää kirjastot maksuttomina ja huolehtia kirjastopalveluiden saavutettavuudesta, kehittämisestä sekä resursseista. Digitaalisten palveluiden myötä voidaan palveluita laajentaa siten, että ne eivät ole enää sidottuja vuorokauden aikaan ja palvelun käyttäjän sijaintiin.

Unohtamatta kirjaston perustehtävää, tulevaisuutta hieman villisti visioiden, voisi kirjaston nähdä koko kaupungin kulttuurikeskuksena, joka tarjoaa kohtaamispaikan niin eri kulttuurialojen harrastajille kuin ammattilaisille. Jo nyt kirjasto kokoaa yhteen esimerkiksi käsityön ja novellien ystävät. Mutta miltä kuulostaisi kirjaston äänitysstudio ja lainasoittimet tai yhteisölliset työskentelytilat hologrammitapaamisille. Tulevaisuudessa vapaa-ajan, työn ja opiskelun fyysiset ympäristöt ovat joka tapauksessa suuressa murroksessa. Kirjasto voisi toimia eräänlaisena tiedon ja kulttuurin siltana.

Viisikymmentävuotiaana hyvinkääläisenä voin sanoa, että olen voinut koko ikäni olla ylpeä kotikaupunkini kirjastosta. Kirjaston poikkeuksellisen upea arkkitehtuuri ei myöskään ole voinut olla vaikuttamatta omaan suhteeseeni arkkitehtuuriin. Jo alle kouluikäisenä, muistan ihailleeni mm. kokoelmakortti laatikostojen rivistöjä ja laatikoiden muotoja sekä kirjastosalin madallettua lattiaa ja siinä olevan tilan kalusteita. Voidaankin todeta, että hyvä arkkitehtuuri puhuttelee ja lumoaa jo lapsena. On ilahduttavaa, että iso osa tätä alkuperäistä arkkitehtuuria on yhä säilynyt ennallaan.

Hyvinkään kulttuuri ja hyvinvointilautakunnan puolesta, toivotan onnea 50-vuotiaalle Hyvinkään kirjastolle ja sen henkilökunnalle.